WEER EEN EUROPEES HOOGTEPUNT VOOR HANDBALSTERS JURO UNIREK VZV

Drie weken na het succesvolle Italiaanse avontuur van onze handbalsters tegen SSV Brixen Südtirol, 29-24 en 26-20 zeges, wacht JuRo Unirek deze zaterdag al weer een volgende Europese uitdaging. Onze vrouwenploeg ontvangt de Spaanse nummer 6, KH-7 BM Granollers uit Barcelona. De heenwedstrijd uit de kwartfinales van de EHF Challenge Cup wordt (uiteraard) gespeeld in Sportcentrum VZV en vangt aan om 20.00 uur.
Net als de vorige Europese thuiswedstrijd gaat de zaal om 19.00 uur open. We hebben als Europa Cup-commissie alle 750 kaarten verkocht. In recordtijd. De wachtlijst voor hen die te laat reageerden is bepaald lang. In sporthal 1, ’t Zijveld, kan geen muisje meer bij. Tegen Brixen gaf dat een geweldige sfeer. We hopen die opnieuw te creëren, al is onze grootste sfeermaker, René Zomerdijk, actief als scout voor de Europese Handbal Federatie.
Coach Rolf Schulte heeft deze week nog wel wat mentaal reparatiewerk te verrichten. Unirek, zoals de club in Europees verband wordt genoemd, verloor tweemaal onnodig. Eerst de slotwedstrijd van de reguliere competitie uit bij Cabooter Group Venlo, met twee treffers verschil. VZV eindigde daardoor als derde en moet twee extra wedstrijden (tegen Borhave) in de playoff om het eredivisiekampioenschap spelen en hopelijk tot een goede einde brengen.
Enkele dagen later, we schrijven woensdag 19 februari, was die teleurstelling in Limburg nog niet goed verwerkt en lieten de meiden zich in eigen huis, in de 1/16 finales van het NHV-bekertoernooi, verrassen door het creatieve spel van Quintus. Het werd een spannende slotfase waarin de Westlandse vrouwen het heft in handen hadden: 24-25. Daarmee is de eerste van twee finales die door coach Schulte als ‘doel seizoen 2019-2020’ was gesteld definitief uit het zicht.
Het Europese bekerhandbal wordt als een toetje van het vorige seizoen beschouwd. JuRo Unirek VZV veroverde toen de derde plaats, met Europees handbal als beloning. De dubbel tegen Brixen, kunnen we vaststellen, heeft best veel energie en concentratie gekost van het eerste damesteam. Het schept uiteraard ook vreugde en herinneringen voor altijd. De twee wedstrijden tegen het Catalaanse Granollers zal niet anders zijn.
De thuiswedstrijd zal de onderlinge kracht in beeld brengen. Of het realistisch is om te denken aan een halve finale in Europees verband. De uitwedstrijd wordt een echte belevenis. JuRo Unirek VZV treedt aan in de olympische handbalhal van 1992. Het is een sporttempel zonder weerga, niet te vergelijken met onze kleine maar soms van beleving dampende sporthal. Het zij zo. Beide hallen zullen hun bekoring bezitten.
Granollers, in Europa vooral bekend om hun mannenploeg, arriveert zaterdag om 09.35 uur op Schiphol. Touringcarbedrijf Van Diepen zal het gezelschap, 24 personen groot, naar hotel Marktstad (voorheen Igesz) naar Schagen vervoeren. Om 11.30 uur is de technical meeting in ’t Veld, met de waarnemer uit Kosovo, Shqipe Bajcinca Brestovci, en de scheidsrechters uit Letland, Vdims Jaskins en Eduards Zabko. Shirtjes worden dan gekeurd, de vlaggen horen keurig te hangen en er worden beleefdheden uitgewisseld, met gevulde koeken van Bakkerij Beemsterboer die door de onvermoeibare organisatiechef Irene Klaver worden aangesleept. De vorige keer bleek zowat iedereen aan de lijn te doen, maar een mariakaakje presenteren is ook wat aan de magere kant.
Granollers zal de hal niet handballend inspecteren. De ploeg ziet af van de verkennende training die altijd twee uur mag duren. De Catalanen zitten evenwel in een soort van tijdnood. Zij moeten in de middag nog hun siësta uitoefenen, voor zij zich rond half 7 in onze sporthal melden. Dan vangt om 20.00 uur de wedstrijd aan, in een hal die opnieuw voorzien is van 250 staanplaatsen. Steigerbouwer Dennis Bekker uit Waarland (waar een klein dorp niet groot in kan zijn) verleent weer een geweldige service door deze week zijn monteurs de verschillende stellages te laten optrekken. Bekker werkt voor vrijkaarten en levert vakwerk. We kunnen niet uitdrukken hoe blij we zijn met zo’n handbalsupporter.
Ook blij zijn we met de veertig vrijwilligers die gewoon een kaartje kopen en voor de wedstrijd aanvangt hun werkzaamheden verrichten. Dat gaat van bandjes verschaffen bij de entree van de staantribune tot koffie schenken voor tribuneklanten, van parkeerplaatsen wijzen tot steward spelen in de sporthal. Vorige keer verliep alles feilloos. De muziek van Tim Klijn was dik in orden, speaker Joep Hageman was meer dan goed te verstaan en de bierpomp van de kantine draaide op hoge toeren. Iedereen ging, na een uurtje discodansen van de oude soort, dolgelukkig op huis aan.
JuRo Unirek VZV heeft voor de thuiswedstrijd zestien namen op het wedstrijdformulier staan. Carmen van der Kroon en Jet Jimmink krijgen hun beloning voor hard werken in dames 2, de toekomstige kampioen van de tweede divisie. Iris Hoekenga is bij de thuiswedstrijd tweede keepster achter Amber Zomerdijk. We weten sinds de thuiswedstrijd tegen Brixen wat de inbreng van zo’n tweede goalie kan betekenen. Lisanne Bakker was toen in topvorm. Zij gaat mee naar de uitwedstrijd in Barcelona van een week later.
Dan reizen, op zaterdag 7 maart, een kleine veertig supporters mee naar de hoofdstad van Catalonië. Sommigen hebben de smaak goed te pakken na de geweldige trip naar Zuid-Tirool. Toen gingen er 75 fans mee. De wedstrijd tegen Granollers is zondag om 12.30 uur en wordt live uitgezonden door Esports 3, de televisiezender van Catalonië.
KH-7 BM Granollers is een clubteam met een Marokkaanse, een Bulgaarse en drie Braziliaanse speelsters. De langste speelster is Kaba Cissokho, 1 meter 80 groot, een stevige cirkelloopster. De grote schutter is hoekspeler Ana Gonzalez die in de achtste fnales tegen het Tsjechische Sokol op schot was. Aan JuRo Unirek de taak hun lengtevoordeel uit te buiten en ouderwets snel in de aanval te trekken. Dan wordt het een mooie avond in ’t Zijveld.
John Volkers, Europa Cup-commissie JuRo Unirek VZV.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Scroll naar top