Offday voor JuRo Unirek VZV, SEW wint met 28-23

Op de dag dat Westfriesland SEW bekend maakte volgend seizoen de jonge VZV-jeugdcoach Michael Vijverberg (25) als hoofdtrainer aan het werk te zetten, leed JuRo Unirek VZV nog een stevig verlies. De bezoekers uit Nibbixwoud grepen in ronde 16 van de eredivisie-competitie de volle winst. Bij rust leidde de onzeker opererende thuisploeg nog met 15-14. Na rust was Westfriesland SEW het best bij de les, zeker in de afronding. De wedstrijd eindigde met 23-28 in het voordeel van de nummer 5 uit de eredivisie. De nummer 4, VZV, mocht gaan wonden likken en virtuele strafregels schrijven, zo slordig werd er gespeeld en zo slecht werden de kansen afgerond. Het was heel veel paal en lat (plus 10), het waren lobs die over het doel gingen, er waren kanonskogels die op de borst van de voluit springende SEW-doelvrouw Annemarie van Kampen uiteen spatten, er waren onbesuisde schoten naast en over. Het scorende vermogen van JuRo Unirek was deze avond ver onder de maat. In de eerste helft blonk Anna Buter nog uit, met vijf fraaie goals uit de hoek. Na rust was ook zij schotloos.
SEW werd traditioneel meer dan pittig gecoacht door de vertrekkende trainer Arthur Langedijk. De laatste zege van SEW op VZV was van voor zijn aantreden bij de club, voorheen ‘de blauwtjes’ geheten. Dat was toen nog onder het bewind van Ronald van der Kamp, VZV heette toen nog Maedilon VZV en werd destijds geleid door Betty Plasmeijer. Sarah Dekker was namens SEW de uitblinker en vertrok naar Duitsland. Na het aantreden van Rolf Schulte verloor VZV nooit meer van oud-landskampioen SEW, maar aan die fraaie reeks kwam donderdagavond, onder toeziende ogen van interim-bondscoach Ricardo Clarijs, een eind.
De kracht van SEW lag deze avond, voor 150 toeschouwers, vooral aan de cirkel. Daar werd de pezige Isa op den Kelder bij voortduring vrijgespeeld. De assists waren fraai. Op den Kelder scoorde zelf zeven keer en dwong vier strafworpen af. Danique Boonkamp, vanuit Duitsland na een zware knieblessure teruggekeerd op het Nibbixwoudse nest, schoot in totaal acht maal raak (vijf keer van de 7-meterlijn).
Telkens als het eerste vrouwenteam van VZV de achtervolging dacht in te zetten, diep in de tweede helft lagen er nog steeds mogelijkheden, werden de kansen om aansluitingstreffers te maken vermorst. Coach Rolf Schulte zei tegen zijn meiden dat ‘snel spelen’ niet hetzelfde is als ‘gehaast’ spelen. Gelijk dat ie had. Opvallend aan VZV-zijde was dat doelvrouw Lisanne Bakker driekwart van de wedstrijd speeltijd kreeg en vaste eerste keuze Amber Zomerdijk alleen een deel van de eerste helft onder de lat te vinden was. De break-out, een aloud wapen van VZV, functioneerde voor geen meter.
Na de nederlaag in Wognum van 2 november (22-25) was de 28-23 in ‘t Veld een corrigerende tik van SEW. Beide teams duelleren om de vierde plaats in de eredivisie. JuRo Unirek leidt nog met twee punten verschil (23 uit 16 om 21 uit 16), maar weet de hete adem van de streekgenoten in de nek. VZV krijgt nog zware thuiswedstrijden tegen VOC, Quintus en Kwiek. Uit staan duels op het programma tegen Venlo, Fortissimo en DSVD. Het programma van SEW is lichter. Beide ploegen lijken niet mee te doen om de titel. Die behaalde SEW liefst zes keer: tussen 1988 en 2004. Donderdag maakte de ploeg zijn met stof bedekte reputatie weer eens waar.

Eredivisie, ronde 16 (inhaalwedstrijd): JuRo Unirek VZV – Westfriesland SEW 23-28 (15-14). Doelpunten VZV: Maud Kruijer 2, Romé Steverink 1, Silvana Koppe 1, Jane Kramer 2, Esma Staal 4, Carmen van der Kroon 5, Dominique Koppe 1, Anna Buter 5, Lynn Klesser 2. Doelpunten SEW: Koopman 2, Op den Kelder 7, Wit 2, Noordermeer 1, Ammerlaan 5, Roozendaal 1, Van Giersbergen 1, Kistemaker 1, Boonkamp 8.

Foto: Patrick Hogervorst

Deel dit bericht