Juro Unirek VZV laatste thuiswedstrijd Amber Zomerdijk.

Bye bye Amber.

We hebben bij JuRo Unirek VZV aardige keepsters gehad, met namen als Marga Kalter, Marian Post, Linda Wiedijk, Margit Biersteker, Anita Bruin, Esther Bruin, Janneke van Rijswijk en Monique de Wit, zelfs Tess Wester keepte hier een jaar bij de B-junioren, maar de status van Amber Zomerdijk zullen ze niet halen. Zij won wedstrijden en was elf jaar lang niet uit het doel van VZV weg te denken.

Zij stopte niet alleen ballen, maar lanceerde ook de break-outs. Lange bal op Lotte Houtenbos, later Lisanne Kolken of Djazzmin Trabelsi, dit laatste seizoen op Anna Buter en Romé Steverink, en zij stonden pardoes vrij voor de keeper van de tegenpartij. Het leverde een enorme oogst aan doelpunten op. Assist van Amber Zomerdijk, heette het dan. Die Amber Zomerdijk, de onmisbare, koos er onlangs voor haar keepersloopbaan af te sluiten. Ze is 27, maar heeft een drukke, verantwoordelijke baan in de verpleegkunde. Ze mist trainingen en als perfectionist Zomerdijk ergens een hekel aan heeft, is het aan trainingen missen. Die zijn voor haar een heilige plicht. Zaterdag, in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Quintus, namen ‘t Veld en Zijdewind (trouwens ook Waarland) afscheid van Amber Zomerdijk. Een toespraakje, bloemen en een paar tranen, dat was het dat. De herinnering zit dieper.

Voor velen was de Waarlandse doelvrouw de verpersoonlijking van het handbalsucces van de laatste jaren bij VZV. In 2015 werd Maedilon VZV (dat was onze naam toen) eindelijk kampioen van de tweede divisie, na een zestal mislukte pogingen. Het jaar erop stootte de eerste vrouwenploeg meteen door naar de eredivisie. Weer een jaar later werd er zelfs Europees handbal gespeeld, toch weer een andere divisie zal ook Amber hebben bemerkt.

Maar het smaakte voortdurend naar meer, ook voor het publiek. Toen kwam corona en bleef de sporthal op slot. Wedstrijden werden gespeeld zonder publiek. In 2020 en 2021 was er zelfs geen kampioenschap te verdienen, terwijl VZV in 2020 waarschijnlijk de sterkste ploeg van de eredivisie op de vloer kon brengen. Het kan iets met de motivatie en inspiratie van onze keeper hebben gedaan. Zij kreeg in die jaren bovendien een jonge keeper naast zich, Lisanne Bakker, die het ook flink op de heupen kon krijgen als de tegenstander dacht met scherp te schieten. De opvolging lijkt op orde. Zo kwam vorige week plotseling het nieuws naar buiten dat Amber Zomerdijk dames 1 verlaat en gaat opduiken in dames 4, als veldspeelster vernamen wij zelfs. Ik zie voor haar wel een toekomst als keeperstrainer. Ze leerde het vak van Alex Betjes, nog zo’n Waarlander met een grote reputatie als ballentegenhouder. Amber kan ook de genen van haar grootmoeder doorgeven. In 1948 verdedigde Vera van der Gulik als eerste vrouw het doel van het juist opgerichte ‘t Veld Zijdewind Vooruit, een katholieke dameshandbalvereeniging (toen nog met dubbele E). Vera ging later Keet heten en woonde in Waarland. Daar moet ze haar kleindochter hebben gemotiveerd om in ‘t Veld te gaan spelen. Dat is ongebruikelijk voor Waarlanders, althans zo was het een tijdje geleden. Maar Amber was veel te goed voor Con Zelo, zeiden ze tegen haar toen ze in de selectie van de afdeling Noord-Holland-Noord werd gekozen. Uiteindelijk haalde Alex Betjes haar over bij VZV te gaan keepen, zo kreeg ik dat te horen van vader René Zomerdijk, de fanatiekste supporter van VZV en ook (uiteraard) van zijn dochter. Hij trommelde er op los, reisde mee, organiseerde van alles en verkleedde zich als Tiroler Schlachtenbummler om zijn dochter in Süd Tirol naar de Europa Cup-overwinning te schreeuwen. Onvergetelijk zeggen de mensen die in 2020 waren meegereisd naar Brixen.

Elf seizoenen droeg Amber Zomerdijk het eerste team van VZV, nadat ze met de A-junioren van de club eerder tweemaal veldhandbalkampioen van Nederland was geworden. Zij was nooit aanvoerder, maar had informeel heel veel invloed. Ze was een verbinder. Ik had haar op de zaterdagavond van het afscheid, dezelfde avond dat het Eurovisie Songfestival werd gehouden, ‘douze points, twelve points’ willen geven, ten teken van de enorme waardering die er bij VZV bestond voor al die gouden herinneringen in het voorbije decennium.

Supersupporter Theo Vertelman had Amber in Oranje willen hebben. Zo ver is het nooit gekomen, maar we hadden het wel eens willen zien, als zij een buitenlandse transfer had gekozen. Dan wachten we maar op haar dochter of kleindochter die de keeperstraditie van de familie Keet-Van der Gulik-Zomerdijk verder gaat dragen.

John Volkers.

Deel dit bericht

Scroll naar boven