JuRo Unirek en de beachhandbalkampioenen van Nederland

NK beachhandbal, vier maal goud, een keer zilver.

Wegens omstandigheden werd de voor juli geplande Nederlandse kampioenschappen beachhandbal eind augustus gespeeld. JuRo Unirek VZV ging met liefst vijf teams naar Stadskanaal. Het waren de A1, B1, C1, D1 en op de laatste dag van de kwalificatietoernooien had de C2 zich ook nog geplaatst. Kortom wat een beachtalent in VZV-kringen, stelden de coaches Jip van Otterloo en Karsten Konrad vast. In het samengestelde team van de titelverdediger bij de senioren, Lit Malzers Aln, waren ook nog eens drie VZV’ers vertegenwoordigd. Lisanne Bakker, Anna Buter en Britt Stammes.

Stadskanaal was voor het eerst de locatie van de NK. Op vrijdag gingen alle teams reeds een verkenning doen. De A’s en de B’s deden zelfs een lichte training op de velden. Beoordeling: heerlijk zand, mooie temperaturen en een prachtig complex. Dat waren mooie ingrediënten om gemotiveerd en op tijd naar bed te gaan. 

Zaterdag 27 augustus om 9.00 ging de A-jeugd van start. Met drie internationals in de gelederen werd er ruim van Borhave gewonnen om vervolgens tegen het sterke Unitas te mogen aantreden. Beide helften werden met moeite gewonnen. In de laatste wedstrijd in de poule werd gespeeld tegen Achilles en dat werd een bloedstollende shoot-out. Weliswaar was het team al gekwalificeerd voor de halve finale, maar coach Konrad wilde per se eerste worden in de poule. Dat lukte door een beslissend blok van Merel.

De D-jeugd met Manon en Iris aan het roer moesten beginnen tegen de buren van Niedorp. De eerste helft werd heel ruim gewonnen (30-6) maar de tweede helft ging verloren. In beachhandbal heb je altijd een tweede kans. Niedorp ging ervandoor in shoot outs. Best knap.  JuRo Unirek VZV D1 herpakte zich goed en won daarna met shoot-outs van Voorwaarts en daarna nog van het Groningse V&S. Zo werd het team tweede in de poule, goed voor een plekje bij de laatste vier. 

De C2 begon dit Nederlands kampioenschap wat slordig en niet geconcentreerd, er was duidelijk spanning voor dit podium. Dat verdween gaande het toernooi duidelijk. Met de nederlagen tegen Niedorp en Voorwaarts was de halve finale uit zicht. Het plan was de dag wel goed af te sluiten. Dit lukte heel knap. Winst op Achilles betekende de 3de plaats in de poule. De coaches Anna Buter en Sanne Smit zagen een stijgende lijn in het spel.
De C1-junioren daarentegen begonnen ijzersterk aan dit NK, met een ruime overwinning op DSS uit Heemskerk. De tweede wedstrijd tegen Feyenoord was stukken stroever. De ballen wilden er maar niet in. Acht goals voor de meiden in 10 minuten speeltijd geldt als echt te weinig. Het was een frustrerende helft! Maar zoals eerder gezegd, je krijgt een tweede kans en wat een helft hebben de meiden gespeeld, 20-2!. Dit gaf ze veel energie om die shoot-outs te winnen en dat lukte! De laatste wedstrijd in de poule is nooit een wedstrijd geworden, want VZV C1 was heer en meester, zeg maar dames en meesteres, tegen Beach United. Resultaat: 1ste in de poule.

Dan de B1 nog die net zoals de C1 overweldigend begon en meteen duidelijk maakte waarvoor ze hier helemaal naar toe gekomen waren, plekkie 1! Twee goede winstpartijen speelden ze, maar in de laatste wedstrijd tegen Voorwaarts kon de dekking niet overtuigen, 20-20. Met  nog 4 seconden te gaan met in de slotseconden toch nog een eenpunter van Ilva. De tweede helft kwam VZV niet meer in gevaar. Daarmee werd ook dit team eerste in de poule.

Zo stonden we zondag met 4 van de 5 teams in de halve finale van de NK. De meiden van Lit Malzers Aln waren ook overtuigend naar de halve finale doorgegaan. Dat was geen verrassing. Zij waren favoriet. 

Zondagmorgen begonnen de halve finales, D1 tegen Beach United was in de eerste set nog spannend (12-14 voor VZV), maar in de tweede helft was er een ruim verschil 17-27 in het voordeel van de meiden uit  t Veld en Zijdewind. Daarmee stond een plaats in de finale vast. 

Toen was het de beurt aan de C1 tegen Voorwaarts, waar onze kersverse jeugdinternational Nienke er al snel af moest wegens 2 uitsluitingen (ze is soms sneller dan het licht, mogelijk dat de scheids het zelfs niet heeft gezien! Die vond dat ze twee keer te laat was en dus een verdedigende fout maakte) maar we wonnen deze set nog wel. De tweede helft kregen we geen grip op de aanvallen van Voorwaarts en dit betekende shoot-outs. Waar we normaliter Nienke inzetten, moest nu Camay het doel schoonhouden en hoe! Er is geen bal in gegaan en de shoot-outs waren na drie pogingen al beslist, ook hier dus een finale voor JuRo Unirek VZV Beach. Ook de C2 won overtuigend de wedstrijd en mocht daarom voor plek 5 spelen. De B1 trof in de halve finale VOC. De ploeg uit Amsterdam was enorm gretig en de meiden van VZV waren nog niet helemaal wakker. Tien doelpunten in een helft is echt te weinig, De eerste helft was voor de meiden uit Amsterdam. In de tweede helft kreeg de jeugdinternational Lieke een ander kleur hesje aan, van coaches Jip van Otterloo en Anna Buter. Ze werd specialist. Het spel begon te lopen en uiteindelijk liep VZV uit naar acht goals verschil in de tweede helft. Daarmee stonden opnieuw shoot-outs op het programma. Die beslissende schoten op doel hadden we niet veel gehad, maar wel erg veel getraind met Ilva als blokker maken we dan erg veel kans. Dat bleek. De B’s ook door naar de finale. Toen was het tijd voor de A-junioren. Die moesten aantreden tegen Voorwaarts, een lastige ploeg. Dat bleek. De dekking had het superlastig, maar omdat de aanval bleef scoren ging de zege naar VZV. Opnieuw een finale. Het was met recht een superzondag. De titelverdedigster Lit, met Lisanne onder de lat, wonnen eenvoudig de halve finale van Quintes VVW uit Wervershoof (dat voor het eerst meedeed en verraste in de poulefase). Daarmee stonden ook Britt en Anna in de NK-finale. 

De spanning begon te stijgen, het NK bereikte zijn hoogtepunt. Het einde van het toernooi kwam met de finales met die royale VZV-vertegenwoordiging. Voor D1 was er zilver. Voorwaarts bleek een maatje te groot. Maar die tweede plek van de jongste junioren was onverwacht en werd als fantastisch ontvangen in de VZV-kringen. 

C2 verloor in de shoot-outs de wedstrijd om plek 5 en werden daarmee 6de van Nederland. Dan de finale van de  C1, tegen Niedorp, eentje met een  bijzonder tintje.  Moeder en dochter troffen elkaar. Moeder is coach van Niedorp, dochter speelster van VZV). We kenden de kwaliteiten van Niedorp. Jip van Otterloo en Isa Zwart hadden een goed tactisch plan gemaakt met de meiden. Langzaam kwamen we in de wedstrijd. Maar afstand nemen van Niedorp was er in de eerste helft niet bij. Met nog 50 seconden te spelen maakte we een belangrijk doelpunt, waardoor de eerste helft eindigde op 12-14. Dat was een opluchting maar we hadden nog niks gewonnen. De tweede tweede helft kwamen we steeds beter in ons spel en het verschil ging langzaam naar 6 toen naar 10 en uiteindelijk naar 12. We, de C1, waren de kampioenen van Nederland. De vreugde was groot. 

Direct daarna begon de finale van de B’s die mochten aantreden tegen DWS uit Schiedam. Deze ploeg haalde verrassend de eindstrijd, omdat ze veel shoot-outs wisten te winnen. Wij wilden dat dus voorkomen. Dat lukte onwaarschijnlijk goed. Met tweemaal  10 punten verschil was het duidelijk dat ook dit team van VZV zich Nederlands kampioen mocht noemen. Vlag 2 kon in de top. 

De A1 moesten nogmaals tegen het oudste juniorenteam van Unitas aantreden. Dit was met recht de angstgegner. Eva & Meike van Unitas en Josien & Merel VZV speelde afgelopen zomer nog samen het WK. Dat waren ingrediënten voor een mooie finale. Er waren fantastische goals aan beide kanten, mooie verdedigende acties aan beide kanten, Unitas dat initiatief durfde te nemen en VZV die de gevaren van Unitas probeerde lam te leggen. De aanvalsdrift van VZV werd Unitas te machtig! Ook de A-jeugd werd Nederlands kampioen, de derde titel op één middag. Het was een enorm feest.

Dit feest werd bekroond met een titel die voor een deel op VZV-naam kwam. Lit malzers aln, het team met drie VZV-vrouwen in het zand.,speelde de senioren finale tegen Voorwaarts en deed date net al vorig jaar erg overtuigend. De eerste helft was 18-23 en de tweede helft 14-20, de dames van Lit malzers aln kunnen zich wederom Nederlands kampioen noemen.

Al met al een prachtig Nederlands kampioenschap beachhandbal met 4 keer goud en 1 keer zilver! Veel spektakel en heel veel plezier gezien bij de meiden, die zich nu weer helemaal gaan richten op de indoor sport, het zaalhandbal. 

Meiden, ouders, begeleiders, trainers en coaches bedankt! Wat een unieke prestatie hebben we met zijn allen behaald. Hup VZV. 

Jip van Otterloo.

Deel dit bericht

Scroll naar boven