Interview Michael Vijverberg over zijn overstap naar SEW

Het was het nieuws van de maand bij JuRo Unirek VZV. Onze jeugdtrainer Michael Vijverberg stapt deze zomer over naar streekrivaal Westfriesland SEW en gaat daar, mind you, de dames 1 trainen. Niet de jeugd, niet dames 2, nee, het eerste, het vlaggenschip, de zesvoudig kampioen van Nederland (1988, 1989, 1999, 2001, 2003 en 2004). De grootmacht van de handballende Noordkop mogen we wel zeggen, hoezeer VZV de laatste jaren de meiden uit Nibbixwoud ook naar de kroon steekt. Het verbaasde Vijverberg zelf ook dat SEW hem belde. ‘Het was begin januari. Ze belden mij. Ik had daar nooit over nagedacht. Zij hebben Karin Burrekers, de vrouw die mij belde, als hoofd jeugdopleidingen, de portefeuille die ik bij VZV beheer. We hadden in De Dres een open gesprek, een beetje geheim vanwege de situatie met Arthur Langedijk (huidige coach SEW, JV). Het gesprek was met de nieuwe voorzitter, Hans van Goor. Vijf dagen later belden ze me en vroegen ze mij dus voor dames 1. Dat was op zich verrassend. Een club uit de eredivisie gaan trainen, terwijl ik nog niet op het hoogste niveau heb gewerkt. Apart toch?’
Hij hapte toe, de kans van je leven zo mogelijk, en werd op donderdag 10 februari gepresenteerd als de nieuwe coach van Westfriesland SEW. Als Michael Vijverberg begin september de zaalcompetitie aanvangt met de hoofdmacht van die club (Sport En Wilskracht), dan is hij de jongste eredivisiecoach uit de Nederlandse handbalhistorie. Dat record is in handen van Ricardo Clarijs, de interim-bondscoach van de nationale vrouwenploeg. Clarijs was 26, toen hij VOC kampioen maakte. ‘Ik word op 25 september 26’ , vertelt Vijverberg. Hij is nog 25, als hij officieel zijn eerste eredivisiewedstrijd coacht.
Hij is een Helderse jongen die bij DSO handbalde en veel leerde van coaches als Nathan Krom en Hiske Kruiter. Hij was nieuwsgierig en trainde daar in Nieuwediep de E’tjes en de F’jes. Later de C’tjes en D’tjes en het jongensteam van DSO uit Den Helder. Een tussenjaar had hij bij Tonegido. ‘Ik zag toekomst in het trainen van meisjes. Ging daar in Hippolytushoef de B- en C-junioren trainen. Toen kwamen Marion Kramer en Betty Plasmeijer aan de lijn namens VZV.’
Het was 2017. Via de B’s en de C’s werd hij de coach van de A-junioren, een van de sterkste jeugdteams van het land. Daarnaast is hij momenteel hoofd jeugdopleidingen bij JuRo Unirek VZV. ‘Ik ben elke dag op de club, van een uur ‘s middags tot negen ‘s avonds. Ik ben een fulltime trainer. Ik leef hiervan. Doe alle jeugdselecties, in samenwerking met techniektrainers als Hans Verduin, Jens Nauta, Jip van Otterloo en fysieke trainers als Romy Zengerink en Eddy Idrizovic. En natuurlijk alle betrokken trainer-coaches van onze jeugdteams.’ De fulltimer Vijverberg is opgeleid aan het CIOS en deed na zijn MBO de verkorte HBO-opleiding SMO, Sport Management en Ondernemen. ‘Maar daar ben ik na twee jaar voortijdig mee gestopt, omdat het niet viel te combineren met mijn werkzaamheden bij VZV. Ik heb ook voor sponsor JuRo Unirek gewerkt, heb mijn horecapapieren en heb zelfs in Tsjechië een restaurant gerund, om maar tijd vrij te kunnen maken voor mijn handbalwerk.’
Michael Vijverberg werkt nu met collega Hans Verduin aan het afronden van de studie HT4, Handbal Trainer niveau 4. ‘Onze hoofdcoach Rolf Schulte doet HT5. Ik hoop mijn 4 voor de zomer af te ronden. Maar je mag eredivisie coachen als je met HT4 bezig bent. Hans en ik doen de studie vanuit de huiskamer van VZV. Dat werkt stukken beter qua concentratie.’ Het vertrek van VZV naar SEW is als trainer ongebruikelijk. In het verleden kwamen juist SEW-coaches naar VZV. Jan Koopen leidde VZV dames 1 zo naar de eredivisie. Martin Köhler deed hetzelfde traject. Vijverberg is echter ambitieus en gaat voor deze onverwachte kans. ‘Ik heb een contract voor drie jaar getekend met een optie voor nog eens twee seizoenen. Ik ben er fulltimer. Ik wil naast het eerste ook graag bij de jeugdselecties werken. Je wilt toch weten welke talenten bij jouw handbalclub aanwezig zijn en hoe ze zich ontwikkelen.’
Bij JuRo VZV wist Vijverberg na vijf jaar hoe elk talent op de deur klopte. Bij SEW moet hij zijn plaats weten te vinden. En daarna? Zo vragen we hem. ‘Ik hoop dat ik dan mag terugkomen bij VZV. Want dit is een fantastische club.’

JUNIOREN A IN DUEL MET QUINTUS EN SEW
Het karwei bij VZV zit er voor juniorencoach Vijverberg nog niet op. Van de 22 wedstrijden in de landelijke A-competitie zijn er momenteel pas 11 afgewerkt. Op 6 maart is pas de eerstvolgende wedstrijd in de hoogste klasse, thuis tegen PSV uit Eindhoven. Op 20 februari worden alle afgelaste wedstrijden uit de corona-lockdown toegevoegd door het Nederlands Handbal Verbond. Vijverberg: ‘Eind april, begin mei is het klaar. Quintus leidt ongeslagen de ranglijst, SEW en wij zijn de uitdagers. Ik wil het seizoen zo goed mogelijk afsluiten.’

Artikel geschreven voor John Volkers.
Foto: Marlies Dijkstra. Op de foto het huidige trainings/begeleidingsteam van de A-jeugd (met Michael 2e rij, 2e van rechts)

Deel dit bericht

Scroll naar boven