Europacup – de creatieve oplossing

Vorige week, toen JuRo Unirek VZV de loting voor de derde ronde van de EHF European Cup (voorheen Challenge Cup) kreeg te horen, een treffen met het Zwitserse Spono Eagles uit Nottwil, ontstond spontaan doch onontkoombaar het idee om Zwitserse en Nederlandse bodem te mijden, wegens alle belemmerende coronamaatregelen in beide landen. Handbalsters tien dagen in quarantaine houden na terugkeer uit Zwitserland was uiteraard geen optie. Toen keek een internationaal ervaren commissielid van JuRo Unirek VZV naar de kaart van Europa en kwam met het idee om de wedstrijd halfweg Nottwil en ‘t Veld te gaan houden. Dat is de omgeving Stuttgart, midden Duitsland plat gezegd. Internationaal handbalmakelaar René Cloo werd ingeschakeld. Hij is de man die in 2017 de eerste Europa Cup-wedstrijd van VZV tegen Rocasa Gran Canaria in goede banen leidde. Cloo, met zijn assistent Maura Visser, is in Duitsland meer dan goed bekend en zo kwam hij met het idee om in Göppingen te gaan spelen. Haalbaar voor de Zwitsers, haalbaar voor VZV. Het management van de EWS Arena, thuisbasis van Frisch Auf Göppinge, was enthousiast en maakten zaalruimte vrij voor deze Europese handbalwedstrijd. Het Nederlands Handbal Verbond NHV werd dezelfde dag nog om toestemming gevraagd en directeur Sjors Röttger zei tegen het betreffende lid van de Europa Cup-commissie van VZV ‘zeer warm’ te worden van ons doorzettingsvermogen. De EHF, de Europese handbalfederatie in Wenen, stemde ook binnen het uur in met ons voorstel. Dat betrof één wedstrijd (in plaats van de normale twee, uit en thuis) op neutrale bodem op zondag 22 november, 15.00 uur. We konden bovendien zaterdagavond trainen, als we dat wensten. Uiteraard hing er een flink kostenplaatje aan dat voornemen, maar de Zwitsers gingen akkoord met de verdeling van de lasten en zo trapten we af.

Alle officiële lichten waren op groen, hierna moesten de speelsters moesten worden overtuigd, coach Rolf Schulte diende in te stemmen. Handbal spelen, op topniveau, met gemankeerde trainingsomstandigheden zoals die nu bestaan, dat is voor een coach die naar een goed resultaat en een volwassen optreden streeft niet een kleine horde. Schulte was echter overtuigd. Bij JuRo Unirek VZV is iedereen nog in de ban van de twee uitverkochte Europese bekerwedstrijden van vorig seizoen, tegen het Italiaanse Brixen Südtirol en het Spaanse Granollers. Dat waren knallers, voor altijd opgeslagen in de herinnering van speelsters en coach.

Zo staan we nu voor de taak op zaterdag 21 november met een ploeg van 20 (16 speelsters en 4 begeleiders) naar Göppingen af te reizen. Daar is een hotel geboekt, de dag tevoren worden de speelsters getest, hiervoor kom een particulier testbedrijf naar ‘t Veld. De testen dienen 72/96 uur geldig te zijn, aldus het voorschrift van de EHF. Andere begeleiders, videoteam voor de livestream en enkele leden van de EC-commissie, komen separaat op zondag naar Göppingen. Hun test verloopt binnen 48 uur volgens de Duitse regels. Het is voor hen net als de Zwitsers, erin en eruit. We hopen op scheidsrechters uit Duitsland, dat zal de onderneming een stuk gemakkelijker maken.

Enkele van de sponsoren van JuRo Unirek VZV hebben de kosten van de wedstrijd zonder publiek (aan de livestream mogen we geen prijskaartje hangen) voor hun rekening genomen. In Duitsland mogen de hoogste klassen van de sport (profi-sport) ondanks de aangescherpte regels van de regering-Merkel toch actief zijn. Vooralsnog gaan we ervan uit dat JuRo Unirek dames 1 op 22 november in het veld komt te Göppingen en een uniek avontuur gaat beleven. Nog dezelfde avond zal een touringcar van busbedrijf Van Diepen het gezelschap weer terugvervoeren naar Nederland. Als de Raststättes open zijn, dan kan er proviand worden ingeslagen. Zo niet, dan zullen de koelboxen gevuld zijn.

De vingers gekruist

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Scroll naar top