Historie
VZV handbal is opgericht op 18 april 1948, door wijlen Arie Groot. Dit gebeurde op verzoek van delegatie van de dames van de naaischool. In het begin bedroeg de contributie ƒ 0,15. Door diverse acties werd door de jaren heen de club kas gespekt. In 1951 diende zich de eerste sponsor aan, Kastelein Slijkerman doneerde ƒ 300,00 in de kas.
In 1954 was de vereniging zo gegroeid dat een tweede handbalveld noodzakelijk was. Door het goed presteren van het Dames 1 team(diverse kampioenschappen achter elkaar), melden zich in 1955 de eerste dames van buiten het dorp zich bij de club. In 1957 wordt de rode broekrok verwisseld voor een rode korte broek.
Het eerste grote succes was het zaalhandbalkampioenschap in 1959. Om uit de kosten te komen werd zondagmorgen na de hoogmis loten verkocht achter in de kerk. In 1961 ging het salaris van de trainer met 50% omhoog van ƒ 5,00 naar ƒ 7,50 per week.
In het jaar 1964 wordt VZV handbal uitgebreid met een herentak. VZV dames 1 werd in 1966 kampioen 11 handbal en promoveerde naar de één na hoogste klasse van Nederland. Ook de herentak deed van zich spreken, zij werden in 1967 voor het eerst kampioen. Het jaar 1969 is een gedenkwaardig jaar voor VZV, want toen werd er overgeschakeld van 11 handbal op het huidige 7 handbal. Alleen dames 1 bleef nog 11 handbal spelen.
Doordat de sport in ’t Veld en Zijdewind een betere accommodatie verdiende werd in 1972 sportpark “de Kogge” aangelegd met geld uit de eigen gemeenschap. De verharde handbalvelden konden in 1975 in gebruik worden genomen. In het jaar 1976 wordt VZV handbal opnieuw verblijd met een nieuwe tak aan de handbalboom. De veteranentak werd opgericht.
Bejo zaden uit Warmenhuizen was in 1977 de eerste sponsor, die door de sponsorcommissie, was gestrikt om trainingspakken aan te bieden. Veldhandbalkampioen van Nederland werd VZV dames 1 in 1982. In 1986 werd besloten dat de dames 1 zaalteam niet meer mee zou doen aan de veldcompetitie, dit werd overgelaten aan de overige teams.
Dat VZV de zaakjes goed op de rails had in ’88 bleek wel op Nederlands kampioenschap veldhandbal voor Heren, wat een tweede plaats opleverde voor onze heren. Het toernooi werd georganiseerd op sportpark “de kogge”. Sporthal ’t Zijveld werd in 1989 gerealiseerd, met zeer veel zelfwerkzaamheid van de leden. Het is sindsdien de thuishal van VZV.
Dames 1 promoveerde in 1990 voor het eerst naar de eredivisie, waaruit ze een jaar later weer degradeerde. Dat VZV te sterk was voor de eerste divisie bleek weer een jaar later, opnieuw promoveerde dames 1 naar de eredivisie. De begeleiding rond dames 1 werd uitgebreid met een mentale coach, Bouke de Boer uit Alkmaar. Maar ondanks alle inspanning en trainingsarbeid werden er in 1994 te weinig punten gehaald om in de eredivisie te mogen blijven.
In 1999 werd na een spannende beslissingswedstrijd tegen NEA opnieuw promotie naar de eredivisie afgedwongen. Tot mei 2005 speelt VZV steeds in de onderste regionen van de eredivisie. Ieder jaar moest er weer een half nieuw team ingepast worden of er waren langdurige blessures waardoor de verwachtingen niet gehaald werden.
Het seizoen 2004-2005 was een seizoen waarin dames 1 een record aantal punten haalde en in de reguliere competitie op de 8ste plaats eindigde van de 12 teams. In de nacompetitie ging het mis in de degradatiepoule belandde dames 1 op de laatste plaats. In een best of three tegen de Volewijckers werd het onderspit gedolven en was degradatie een feit.
Een verslag van de handbal 1948 – 1949
De notulen van de oprichting een dameshandbal vereniging op Zaterdag 9 April j.l. in de Zaal van de Heer A Slijkerman te ’t Veld gem. O. Niedorp om ’s avonds 8 uur.
Omstreeks 8.15 opende de voorzitter van de reeds aanwezigen Sportvereniging VZV op de gebruikelijke wijze met de Chr. Groet en heette alle aanwezigen hartelijk welkom toe.
Hierna gaf de Heer A Groot een uiteenzetting over het doel van de handbal, het gebruikelijke costuum en behandeld daarna enige spelregels met het oog op de oprichtende vereniging.
Nadat dit punt was afgehandeld werd overgegaan tot het kiezen van een, die zich zal handhaven tot de jaarvergadering per 5 April 1949.
De volgende dames werden hiervoor gekozen n.l. A. Ligthart, met 28 stemmen, Nel Ursem met 23 stemmen en Dora Vreeker met 22 stemmen, die kort na de verkiezing het ambt heeft overgedragen aan mej. S Bosma, die het tot heden toe heeft verricht.
Deze dames hebben zich bereid verklaard om deze taak in het belang van de dameshandbal te zullen vervullen en behartigen.
De contributie en inleggeld werden bepaald op ƒ 0,10 voor asp. En jun. tot de leeftijd van 16 jaar. Voor senioren was het ƒ 0,15.
Het inleggeld bedraagt ƒ0,25 en ƒ 0,50.
Daarna werd het object de kleding ter sprake genomen.
Deze werd met algemene stemmen goed gekeurd. Met witte blouce, rode broekrok en rode kniekousen met witte rand, hier zal echter de goed keuring van de bond voor worden gevraagt.
De trainingsavond wordt bepaald op Donderdagsavond.
Voor asp. en jun. van 7 tot 7.45. Voor sen. Van 7.45 8.30 wat later natuurlijk verandert kan worden, en inderdaad gebeurd is.
Hierna nam onze Geestlik adviseur het woord en sprak de dames in verband met het geestelijk, het moreel en de samenhorigheid, wat terdege in een jonge vereniging moet aanwezig zijn en hoopt dat door deze aanwijzing de vereniging mag groeien en bloeien tot een echte kath. Sportvereniging en heette de aanwezigen dames veel succes in de toekomst.
Hierna sloot de voorzitter de vergadering en sprak de wens uit dat de dames handbal en heren voetbal geschaard onder één Sportvereniging de belangen wederzijds zullen nastreven in het belang van onze R.K. Sportvereniging, waarna de voorzitter sloot met de Chr. Groet
De voorzitter A. Groot
Secretaresse S. Bosma